Fent números amb la independència

Fa uns mesos vaig fer una assignatura on es tractava l’electrònica des del punt de vista de la presa de mesures i es tocava una mica per sobre l’estadística necessària per a tal.

Recordo que el professor ens va explicar què eren les mostres aberrants: són aquelles mostres que, degut a un error en la mesura, tenen un valor tant diferent de tota la resta que poden ser considerades errònies i per tant, eliminades de la mostra.

En això em poso a llegir els diaris sobre la manifestació d’ahir. Amb sorpresa descobreixo que des de l’Ara fins a l’ABC coincideixen en el nombre de manifestants: milió i mig segons la guàrdia urbana, dos milions segons els organitzadors i 600.000 segons el govern.

Sembla ser doncs que si agafem aquestes tres mostres i les estudiem, podem considerar que la que es troba més allunyada de la mitjana és, evidentment, la que dóna el govern. Per tant, al meu parer es podria considerar una mostra aberrant, doncs els instruments de mesura van fallar i, en trobar-se tant allunyada de la mitjana es pot considerar que és una mostra no gaire fiable.

Això si, sense tenir en compte la xifra d’intereconomia que, escudant-se amb unes matemàtiques força dubtoses no ha dubtat en convertir els 600.000 participants del govern en 450.000.

8 Respostes

  1. Massa poques 3 mostres! A nosaltres al primer any de carrera ens van ensenyar que per poder fer estadistiques necessitavem com a mínim unes 10 mostres.

  2. Si que es difícil això de contar persones, no?

  3. Inutil els 44 843 bojos que han entrat a aquest bloc estan trucant a la porta demanant-ne posts…

  4. Encara que fossin 450.000, son un munt de gent, i als d’intereconomia els hi recordaria aquell enorme èxit que per ells va ser reunir 6.000 persones a la Plaça St. Jaume pel bilingüisme. Clar que tenint en compte que la xifra era seva potser eren 600…

  5. Inutil actualitza!!

  6. Bla-bla-bla-bla-blah! Bla-blah!!

  7. Inútil desperta!

  8. O bé… demana-li ajuda al Pons.

Deixa un comentari